Site Overlay

Hol tartasz az angolban? Hogy jutsz feljebb?

rock-climbing-nyelvtan

Sétaút vagy sziklamászás?

Hegyet mászol, hogy a csúcsra juss, vagy sétaúton indulsz el?

Kemény munka vigyen föl, vagy könnyű séta? Küzdeni minden lépésért, vagy bámészkodni minden lépésnél akár?

A nyelvtanulásban: süketen és vakon dolgozol egy majdani siker reményében, vagy végigélvezed a dolgot?

Melyik úton haladsz jobban?

A sétaút hosszú és kanyargós. A sziklafalon rövidebb az út. De mi a jobb? Megküzdeni minden kapaszkodóért? Vagy haladni biztosan, ahogy jólesik?

Lehet a sziklamászásban jeleskedni, de minek? A csúcs a cél, és arra visz a sétaút. Édesanyja nem sziklára mászatja a gyereket – sétaúton kíséri fel az anyanyelvi szintű nyelvtudás csúcsaira.

mother-800880_640

Sétaút az angol nyelvtudáshoz

Csodálatos gyűjtemény az önálló nyelvtanuláshoz. Minden szinten legalább 100 történet! Találd meg azt a szintet, amelyiken érdekesek a sztorik, de szótárt sem kell elővenned, úgyis értesz legalább tízet egy tucatból. (Ne a nehezet keresd, hanem a könnyűt!)

Itt vannak a történetek.∗

∗Bocs, de nem a saját oldalam: reklámtorlasz nélkül nehéz lesz megkapni pelyva közt a búzát!

Hogy használjam ezeket a sztorikat?

Legjobban jársz, ha a szöveget a szemed előtt tartod, de közben a lejátszót is használni tudod. Hadd kapja egyszerre a szem és a fül. Mindjárt elsőre lehet így, nem kell erőlködni, hogy csak hallás után. Két legyet ütsz egy csapásra, ha egyszerre hallod is, látod is:

a sztori hallása a beszédkészségedet, az olvasás a helyesírásodat fejleszti tudat alatt.

És ne szótárazz, feladatokkal se foglalkozz. Csak az a fontos: látod-e lelki szemeddel a képet, érted-e a sztorit? Ha igen, akkor csúcs – vagyis jó a kilátás. Mehetsz is tovább a következő sztorira.

Hogy osszam be?

Ha a neked való szintet megtaláltad, gyorsaságra játssz. Nézd meg, adott idő – pl. 10, 30, 60 perc – alatt hány sztorival tudsz elbánni sorjában. Ezt figyeld minden héten és a következőn igyekezz a saját csúcsodat megdönteni.

Az “adott idő” annyi legyen, amennyit magadnak rendszeresen adni tudsz az angolra. Lehet csak 5-10 perc is (akár napi több részletben), egyszerre viszont inkább ne legyen sok. Csak mindennapos legyen, mint az alvás. Mondjuk mindennapos szórakozás. Az a fő, hogy ne munkának érezd – inkább a munkától ellopott időnek, amit csacsiságokra vesztegetsz. Persze megengedheted magadnak, mert a “csacsiságok” angolul vannak. Magyarul ilyesmire nyilván nem fecsérelnéd az idődet… (Psszt! El ne áruld senkinek: angolul minden izgalmas, érdekes, ellenállhatatlan dologgal foglalkozhatsz, mihelyst megérted. Lelkifurdalás esetén arra gondolj: mindezt angoltanulás címén csinálod. Angolul [majdnem] mindent megengedhetsz magadnak, amit magyarul nem!)

Mi van, ha egy sztorit nem értek, pedig azt hittem, a szintet jól választottam meg?

Semmi gond, ha 10-12 sztori közül egy-kettőn fennakadsz az elején. Lehet, hogy ott kulcsszerepet játszik egy ritkább szó vagy kifejezés, amivel még aligha találkoztál. Tedd félre az ilyet nyugodtan, és ugorj a következő sztorira. Néhány sztorival később (vagy egy szinttel magasabbról) lehet, hogy már szótár nélkül is érteni fogod, ne állj meg most miatta! (És később se muszáj visszatérni, főleg nem merő precizitásból, csak hogy az is meglegyen, mert a sétaúton nem szaladozunk vissza, hanem mindig előre megyünk, a csúcs felé!)

Mennyit szótárazzak?

Lehetőleg semennyit. Ezek a történetek azért vannak annyi szinten, hogy megtalálhasd a szintet, ami kényelmes neked, ahol egy-egy sztorit szótár nélkül értesz. Ahol egy-egy sztori legalább 90%-ig világos, és nem kell 4-5 szón is töprengned, vajon mit jelent. Ha jól érted, és legfeljebb 1-2 szó nem világos, de azokon lelkifurdalás nélkül át tudsz siklani, akkor belédfészkeli magát az angol, és magától fog aztán kibukkanni belőled – élőszóban is, ha a füledben cseng, mert hallgattad.

Ha érted a helyzetet, látod a képet, ami megjelenik, és érted, mi történik a sztoriban, akkor 1-2 ismeretlen szó jelentését nagyjából ki tudod következtetni. Vagy el tudod dönteni, mennyire fontos vagy nem fontos részlet bújik meg benne. Ha fontos, és nem tudsz neki ellenállni, akár utána is nézhetsz. De az a fő, hogy az egészet értsd, a képet lásd. Ne vessz el a részletekben.

Ez működik!

Ha a fentiek szerint haladsz velük, akkor ezek a történetek a sétaúton felvisznek a csúcsra. Ha útbaigazításra van szükséged, kérdezz meg, és segítek, hogy továbbjuss.

Még egyszer tehát a hálószem a történetekhez itt található.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: